Kolayca Evde Yapabileceğiniz 9 Bilimsel Deney ve Sihirli Numara

Bugün sizlere evinizde hiç zorlanmadan kolayca deney nasıl yapılır onu anlatacağız. Birbirinden güzel ve kolay deneylerin nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorsanız haydi hemen listemize geçelim.

1. Yumurta Yutan Şişe Deneyi

1. Yumurta Yutan Şişe Deneyi

Yumurta yutan şişe deneyi için ihtiyacınız olan bir yumurta, ağzı yumurtadan daha küçük bir şişe, ince kağıt parçası ve bir damla zeytin yağı. Eğer saydığımız malzemeler elinizde varsa, hemen deneye başlayabiliriz. Peki sizce yumurtayı kırmadan şişenin içerisine sokabilir misiniz? Sorunun cevabını gelin deneyin sonunda birlikte bulalım. Öncelikle yumrutayı kaynayıp, kabuklarını soyun. Sonrasında biraz zeytinyağını şişenin ağız kısmına sürün ve şişenin içerisine yanan kağıt parçalarını atın. Sonraki adımda ise yumurtayı dik bir şekilde şişenin ağzına yerleştirin. Saniyeler içerisinde yumurta kendiliğinden şişenin içerisine girecektir. Peki ama nasıl? Şişenin içerisinde yanan kağıtlar iç basıncı azaltacak ve dış basıncın etkisiyle yumurta şişe içine itilecektir.


2. Kola- Mentos Deneyi

2. Kola- Mentos Deneyi

Kola ve mentos deneyini şimdiye kadar izlemişsinizdir peki bu deneyin nasıl yapıldığını biliyor musunuz? Deneye başlamadan önce size birkaç uyarımız var. Deneyi yaparken güvenlik önlemlerinizi mutlaka almalısınız. Küçükler büyüklerinden yardım talep etsin, aksi taktirde istenmeyen sonuçlar doğabilir. Peki bu deney için nelere ihtiyacınız var? 2 litre kola ve 5-6 mentos şekeri. Deney sonunda cola etrafa dağılacağı için bu deneyi dışarıda yapmakta fayda var. Mentosları şişenin içerisine atın ve hemen oradan uzaklaşın. Çünkü şişenin kapağını önceden deldiğiniz için oradan kola dışarıya fışkırmaya başlayacaktır. Peki bu kola fıskiyesi nasıl oluşuyor? Mentos kola ile birleşince içerisindeki karbondioksit gazı açığa çıkıyor ve bu da kolanın çok hızlı bir şekilde köpüğe dönüşmesine ve bir çeşme gibi şişeden çıkmasına neden oluyor.


3. Balon - Şiş Deneyi

3. Balon - Şiş Deneyi

Birçok kişiye göre şişi balonu patlatmadan içerisinden geçirmek imkansızdır. Fakat size bu deneyle bunun imkansız olmadığını göstereceğiz. Öncelikle ahşap şiş, balon, bebek şampuanı veya zeytinyağı bu deney için ihtiyacınız olan malzemeler. Elinizdeki balonu orta büyüklüğe gelecek kadar şişirin, daha sonrasında ahşap çubuğu bebek şampuanı veya zeytinyağı ile iyice kaplayın. Sonra yavaşça çubuğu balonun bir ucundan geçirip diğer ucundan çıkarın. Balonunuz patlamayacaktır. Ama nasıl? Balonlar polimer adı verilen bir molekül zincirinden oluşur ve polimerler balon şişirildikçe gerilirler. Eğer siz balonu bir tahta şiş ile delerseniz, polimer zincirleri kenara itilir, ancak birbirine bağlı kalır ve böylece balon patlamaz.


4. Yana Kibrit Gölgesi

4. Yana Kibrit Gölgesi

Ateşin bir gölgesi olmadığını biliyor muydunuz? Bugün size yaptığımız bu deneyle ateşin bir gölgesi olmadığını kanıtlayacağız. Bir kibrit çöpünü alıp yakın ve elinizi duvardan 10-15 santimetre uzakta tutun. Duvarda sadece elinizin ve kibritin gölgesi olacaktır. Çünkü ateş gibi bir ışık kaynağından gölge oluşmaz. Gölge ışığın ulaşmadığı yerde meydana gelir, ancak ateş etrafa ışık saçan bir şeydir.


5. Renkli Buz Küpleri

5. Renkli Buz Küpleri

Renkli buz küpleri oluşturmak istiyorsanız, öncelikle buz yapmak için bir kalıbın veya kase, bardak gibi şeylerin içerisine su koyup su bu haline gelene kadar bekleyin. Ardından buz oluşunca kaselerin içerisinde tuzu çözeltin ve içlerine renkli gıda boyaları ekleyin. Bir sonraki adımda ise buzları alıp kenarı yüksek olan bir tepsiye yerleştirin ve bir pipet veya kaşık yardımıyla renkli tuzlu çözeltiyi buzların üzerine dökün. Tuzun içerisindeki sodyum buzda delikler açıp renklerin iç kısımlara kadar akmasını sağlayacaktır. Ortaya da bu rengarenk buzlar çıkacaktır.


6. Evde Yağmur

6. Evde Yağmur

Evinizde kendi yağmurunuzu kendiniz yağdırmak istiyorsanız, öncelikle büyük şeffaf bir kap alın ve içerisini su ile doldurun. Sonrasında bulaşık deterjanını içerisine döküp en üst kısımda köpük oluşmasını sağlayın. Üstte bulut benzeri köpük oluşturmak için traş köpüğü de kullanabilirsiniz. Sonrasında bir pipet ya da kaşık sayesinde köpüklerin üzerine sıvı gıda boyalarını akıtın. Biraz bekledikten sonra renkli yağmurunuz yağmaya başlayacaktır.


7. Dans Eden Mısır Nişastası

7. Dans Eden Mısır Nişastası

Hopörlerin üzerinde zıplayan mısır nişastası elde etmek istiyorsanız öncelikle 2 paket mısır nişastasını bir bardak su ile karıştırın. Daha sonra mısır nişastasının içerisine gıda boyaları ekleyerek onları rengarenk hale getirip ses sisteminin hoparlör kısmının üzerine koyun. Son adımda ise müziği açıp mısır nişastasının dansını izleyin. Mısır nişastasının bu şekilde hareket etmesinin sebebi ise suyla karıştırılmış mısır nişastasının Newton yasalarına uymayan bir akışkan olmasıdır.


8. Çivi Batması

8. Çivi Batması

Sırada göstereceğimiz şey aslında bir deneyden çok bir ilüzyondur. Parmağınıza çivi batmış gibi yapmak istiyorsanız yapmanız gerekenler şu şekildedir. Parmağınızı bir sargı beziyle sarın ve üzerine ikiye ayrılmış bir çiviyi sabitleyin. Sonra ise olayı daha gerçekçi hale getirmek için çivinin etrafındaki kısma kırmızı boya dökün. Artık herkes gerçekten parmağınıza çivi battığını zannedecek.


9. Parmağın Kopması

9. Parmağın Kopması

Parmağın kopması şakasını eminiz şimdiye kadar görmüşsünüzdür. Peki bu şakanın nasıl yapıldığını biliyor musunuz? Elinizin duruşunu videodaki gibi ayarlayın. Sol elinizin baş parmağını videodaki gibi bükerek tutun. Bu şekilde elinizin başparmağı sanki kesilmiş, ya da yokmuş gibi gözükecektir. Şimdiden baş parmağımızı kesik gibi göstermeyi başardık. Şimdi öteki adıma geçerek etkinin nasıl gerçekleştiğini öğrenelim. Sağ elimiz henüz boşta, bir şey yapmadık onunla. Şimdi başparmak ve işaret parmağımızla birleştiriyoruz ve sonra sağ elimiz parmaklarını bir sağa bir sola hareket ettirerek, sanki parmağımızı çıkarıp, geri takıyoruz havası yaratıyoruz.