Mühendisler, Buraya Toplanın! Bu 35 İnanılmaz Altyapı Çalışmasına Bayılacaksınız
Bazı fotoğraflara bakmak öylesine güzeldir ki kendinizi gözleriniz ekrana yapışmış bir halde dakikalarca bir fotoğrafa bakarken bulabilirsiniz. İnsanların altyapı harikalarının fotoğraflarını sergiledikleri bu subredditi ilk gördüğümüzde bize de tam olarak bu oldu. Bu fotoğrafların güzelliğini takdir edebilmek için mühendis olmanıza gerek yok (her ne kadar yazının başlığında öyle demiş olsak da); bu fotoğraflar estetiğe olan genel düşkünlüğümüz sayesinde bizi birbirimize bağlıyorlar. İnternet bekçileri bu internet grubunun ismini sansürlüyor olsalar da, bizim güzel ve artistik fotoğraflara olan sevgimizi sansürleyemezler. Sizin için ‘altyapı’ subredditinde bulunan en iyi fotoğraflardan bazılarını ellerimizle seçtik. Bu grubun yaklaşık 225k takipçisi bulunuyor. Yalnızca yazının aşağısına inin ve sizin için hazırladığımız koleksiyona bir göz atın. Fakat, antropolog Margaret Mead’e göre bir kültürdeki ilk uygarlık emareleri balık oltaları ya da kilden çömlekler gibi insan eliyle yapılan şeylerdense o topluluktaki insanların birbirlerine nasıl davrandıkları ile ilgili.

Ayrıca İsveç’ten bir uzmanla, şehir planlaması içindeki altyapı problemleri ve zorlukları hakkında da konuştuk. İşinin hassas doğasından ötürü bu uzman bize ismini vermek istemedi. Bu uzmanın bize söylediğine göre bu zorluklar sıfırdan bir şehir yaratmak isteyip istemediğimize ya da zaten varolan bir şehre ya da yerleşkeye eklenecek altyapı çalışmalarına göre değişiyor. Ayrıca, uzman bize hizmet alanı ve kirlilik gibi sağlık riski faktörleri konusundaki dengeyi de aklımızda tutmamız gerektiğini ve Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerdeki araba merkezli altyapının nasıl bir hata olarak görülebileceğini de açıkladı. Bu konularda daha fazla detay öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

The Veluwe, Hollanda’daki A1 Otobanı üzerinde yer alan ekolojik geçit

Veluwemeer, Hollanda’daki su kemeri

Bu fotoğraf Michigan’ın aşağısında yer alan Holland’dan ve burada sokaklar ve kaldırımlar ısıtmalı ve karla buzu eritiyor. Bu sistemin tamamı yakınlardaki bir enerji santralinden kaldır
Şehir planlama uzmanı, insanların yeni bir şehir inşa ederken karşılaştıkları zorlukların geniş yollardan güç hatları ve güç santrallerine, sulama santrallerine ve daha fazlasına kadar gerekli altyapı için doğru yerleşimi bulmak olduğunu da ekledi. Uzman bunların hepsinin dengeyle ilgili olduğunu ve altyapının hizmet alanını genişletmek için yerleşim alanlarına yeterli yakınlıkta ama aynı zamanda kirlilik, gürültü ve sağlık üzerinde tehdit oluşturabilecek diğer faktörleri azaltmak için de olabildiğince uzak yerleştirilmesi gerektiğini belirtti. “Varolan bir şehirdeki altyapıyı geliştirirken karşılaşılabilecek problemler de bunlara benzer şeyler ama biraz daha karmaşık, çünkü o şehirde yaşayan insanlarla bir anlaşmaya varılması gerekiyor. Yukarıda da bahsettiğimiz sağlık risklerini göz önüne alacak olursak, elbette kimse yakınlarında böyle bir fasilite olsun istemez,” diye de ekledi. “Mesela toprağın kalitesi ya da bir yerdeki kırsal yoğunluk gibi teknik problemler elektrik, fiber optik internet, ısıtma, lağım, su vs. hizmetleri için gerekli olan boruları ve kabloları döşemeyi her zaman için zorlu hale getirirler. Altyapıyı geliştirmek genellikle yerleşim ve kurulum masraflarıyla uzun ömürlülük ve ömür döngüsünü dengeleyebilmekle alakalıdır.”

Singapur’daki Jewel Changi Havaalanı’nda bulunan Göktreni’nin bir fotoğrafı

Sart Kanalı Köprüsü, Belçika

Bunun bir kaktüs değil de bir baz istasyonu olduğuna inanabiliyor musunuz?
İsveçli şehir planlama uzmanı aynı zamanda kötü altyapının nasıl olduğuna dair de örnekler verdi: ekspres yollar ve stroadlar gibi (*stroad İngilizce’de street ve road kelimelerinin birleşiminden üretilmiş bir kelime ve yaya güvenliği açısından çok geniş ve hızlı ama normal araç trafiği içinde çok dar ve yavaş olan yolları tarif etmek için kullanılıyor). “Çoğunlukla da Kuzey Amerika’da olduğu şekliyle yirminci yüzyılın sonlarındaki mobilite yaklaşımının sonucunda yolların genellikle yayalar değil de arabalar için ayrılmış olmasının büyük bir hata olduğu genel olarak kabul edilmiş bir doğru,” diyor uzman. “Bu şehir hayatının canlılığını kesinlikle yaralayan bir şey çünkü bu stroad denen geniş ve kaldırımsız yollar şehirde A noktasından B noktasına yürüyerek gitmeyi son derece zorlaştırıyorlar.” Uzman ayrıca bunun bisiklete binmek ya da toplu taşıma kullanmak gibi diğer ulaşım yollarını da olumsuz etkilediğini belirtti. Bunların yanı sıra bu durum özel araç kullanımını arttırıyor ve çeşitli güvenlik problemlerine yol açıyor.

Norveç’ten güzel bir takımada

Yine Hollanda, Breda’dan güzel bir fotoğraf daha

Shalu Serbest Peyzaj Yolu, Taichung, Tayvan
Antropolog Mead, eski bir kültürdeki ilk uygarlık buluntusunun kırıldıktan sonra yeniden iyileştirilmiş bir kasık kemiği olduğuna dikkat çekiyor. Çünkü bu bize birinin uyluk kemiğini kıran insanla birlikte kaldığını ve ona sağlığını kazanmasında yardımcı olduğunu anlatıyor. Mead’e göre uygarlık burada başlıyor çünkü bu bize biz insanlarla koşullara en uygun olanın daima hayatta kaldığı hayvanlar dünyasının kalanı arasındaki kontrastı gösteriyor. Hayvanların birbirlerine karşı merhametli olmadıklarını söylemeye çalışmıyoruz, çünkü bu doğru değil. Ancak modern ilaçlar olmadan bir uyluk kemiğinin iyileşebilmesi altı hafta gibi bir süre alıyor ve bu da sürünün kendi kendini besleyemeyen, komünitesine katkıda bulunamayan ya da kendini avcılardan koruyamayan bir üyesiyle birlikte geçirmek için uzun bir süre.

Viaduc De Millau, Fransa

Hollanda’daki 30 kilometrelik Houtribdjik Barajı’nın bir parçasını gösteren bir fotoğraf. Görünüşe bakılırsa konu altyapı ve şehir planlaması olduğunda Hollan

Danimarka’daki harika bir köy yerleşimi
‘Altyapı’ subredditi 2011 yılında açılmış ve tüm subreddit yalnızca güzel altyapı resimlerini paylaşmaya adanmış. Burada güzelce döşenmiş yollar, toplu taşıma, tarım, nakliye, su atık yönetimi, su sistemleri ve çok daha fazlasını bulabiliyorsunuz! Mesela bunların yanı sıra köprüler ve tüneller, lağımlar ve elektrik ızgaraları, telekomünikasyon ve hayatımızı kolaylaştıran diğer fiziksel enterkonekte sistemleri de bulabilirsiniz. Altyapı hayatı yaşamayı çok daha iyi hale getiren ve onlarsız yapmayı hiç istemeyeceğimiz her türlü insan becerisi ve mühendislik sonucunda yaratılmış harikayı kapsıyor. Altyapı sayesinde avcılarla dolu zifiri karanlık bir ormandan geçerek kilometrelerce ötedeki yerel membadan kendimize nasıl su alabileceğimizi düşünmek yerine birinci dünya problemlerine kafayı takmaya devam edebiliyoruz.

Kuzey Işıkları gerçekten de sihirliler. Özellikle de Mackinac Köprüsü’nün üzerinden seyredildikleri zaman

Storseisundet Köprüsü, Norveç

Subsea Undergroundabout, Faroe Adaları
Şöyle bir düşündüğünüzde ‘altyapı’ terimi gerçekten de çok fazla şeyi içine alıyor. Fiziksel olarak dokunabildiğimiz yollar gibi sert altyapıların yanı sıra her türlü yerel komünitenin refahı ve sağlığı için son derece gerekli olan ancak bu derece fark edemediğimiz yumuşak altyapılar da bulunuyor. Bu yumuşak altyapılara örnekler ekonomi, genel sağlık, toplum düzeni ve kültürel standartlarımızdan sorumlu olan kurumların oluşturduğu ağ olabilir. Kanuni yaptırımlar ve acil hizmetler, parklar ve rekreasyonal fasiliteler ve eğitim programları gibi birçok başka örnek de siz ekleyebilirsiniz. Bunların fotoğraflarını muhtemelen çekemezsiniz, ancak hepsi de uygarlığımız için son derece gereklidirler. Doğrusunu söylemek gerekirse, sahip oldukları yeteneklere en uygun olabilecek biçimde birbirlerine yardım etmek için çalışan insanlar olmadan yolların ve caddelerin hiçbir önemi de olmaz.

Dudhasagar Şelalesi (Süt Denizi), Goa, Hindistan

Bu fotoğraf Hollanda’daki Delta Works’ten. Burası 13 parçadan oluşuyor ve bu parçalar hep birlikte dünyadaki fırtınaya karşı kurulan en büyük bariyeri oluşt

Saint Petersburg Metrosu, Rusya

İsveç’teki büyüleyici Somon Merdivenleri

Wuppertal, Almanya’daki elektrikli yükseltilmiş tren raylarının (asma demiryolu) inanılmaz bir fotoğrafı

Cykelslangen (Bisiklet Yılanı), Kopenhag, Danimarka

Tokyo yakınlarındaki otoban alt geçidi

1887’de İskoçya’da Forth Köprüsü'nün kollarının nasıl çalıştıklarını gösteren proje mühendisleri

Place de L’Opera, Paris’teki birbiri üzerinden geçen üç metro hattını gösteren bir fotoğraf

Camden, Londra’daki brutalist dairelerin bir fotoğrafı

Tazmanya, Avusturalya’daki Gordon Barajı

Madrid Atocha Tren İstasyonu’ndaki güzel botanik bahçeden bir fotoğraf

Hollanda’dan bir başka göz kamaştırıcı fotoğraf daha

Clifton Asma Köprüsü, Bristol

Bhumibol Köprüsü, Bangkok, Tayland

Bu fotoğraf Bernhard Lang tarafından çekilmiş ve Birleşik Devletler’deki güneş enerjisi santrallerini gösteriyor

Bu fotoğraf Çin’deki Beipanjiang Köprüsü’ne ait

Pont De Normandie, Fransa

Gürcistan’ın bu inanılmaz kıyas fotoğraflarına da bir bakın!

Burada gördüğünüz şey Taipei 101 Gökdeleni’ne ait olan ayarlı kütle sönümleyici. Ayarlı kütle sönümleyicinin ne olduğunu merak ediyorsan