Bu Muhteşem Sanatçı Ünlü Tarihi Figürlerin Resimlerine Yapay Zeka Yardımıyla Yeniden Hayat Veriyor Ve Çıkan Sonuçlar Sizi Çok Şaşırtacak

Fotoğraf ve kameraların icadından önce resimler tarihi kişiliklerin nasıl göründüklerini belgeleme konusunda tarihte büyük bir rol oynadı. Ancak günümüzde bu resimler çoğunlukla yalnızca sanatsal değere sahip ve belge olarak bunlara güvenmiyoruz. Elbette ki resimlerin kendilerine özgü bir cazibeleri var ve son derece benzersizler, bu nedenle de bir resim her zaman için bir resim gibi görünecek. Ama yaşadığımız çağda sahip olduğumuz gelişmiş teknoloji sayesinde bunları hala rekreasyon için yapılan çizimlerde ana kaynak ve materyal olarak kullanıyoruz. İşte bu resimlerden ilham alan sanatçılardan biri Nathan Shipley. Nathan yapay zekayla birlikte ünlü tarihi figürlerin resimlerini kullanarak inanılmayacak ölçüde realistik resimler meydana çıkarıyor ki bu yalnızca birkaç dönem öncesine kadar düşünülmesi bile imkansız birşeydi. Mesela kimse George Washington’ın “gerçek” halini görebileceğini hayal edemezdi. Aşağıda sizler için bir araya getirdiğimiz galeride Nathan’ın muhteşem işlerinden bazılarını görebilirsiniz. Bu işler çoğunlukla İngiliz Kraliyetine ve Tudor Hanedanlığı’na yoğunlaşmış halde ve George Washington ve William Shakespeare gibi birkaç tane de diğer ünlü kişilik var. Yazının altına inerek bu harika koleksiyonun tadını çıkarın!

William Shakespeare

William Shakespeare

“Bunun Shakespeare’in kendisine benzeyen tek portresi olduğu söyleniyor.” Sanatçının bir VFX ve animasyon geçmişi bulunuyor. Sanatçıya göre yapay zeka ve makine öğrenimi kreatif çabalarında ona yeni ve daha önce keşfedilmemiş imkanlar sağlamış ve kaynaklarını daha verimli kullanmasına olanak vermiş. Nathan, dünyayı yeniden yaratma ve yorumlama konusunda yapay zekayı nasıl kullanacağını öğrenmenin kendisi için büyüleyici olduğunu söylüyor. “Bitmiş bir fotoğrafı görmek harika ancak yeni bir kod denemek ya da kodu daha önce kullanılmadığı bir şekliyle kullanmak, değişik araçları bir arada kullanmak ve yeni süreçlerle yeni sanat eserleri yaratmak çok daha heyecan verici,” diye açıklıyor. Nathan bunu yeni şeyler denemeye çok açık bir alan olarak görse de bunun da kendine has sınırları var. Mesela yapay zeka saç aksesuarları ve takılarını algılayamıyor ve bu nedenle de yeniden yaratamıyor ya da peruklar gözükmeleri gereken şekilde gözükmüyorlar, vs. Yapay zeka güçlü bir araç olsa da gelişme konusunda hala önünde uzun bir yol var gibi görünüyor.


Anne Boleyn

Anne Boleyn

“Muhtemelen bildiğiniz üzere Anne, kocası Henry VIII’in emri üzerine kafası kesilerek idam edilmiş. Tarihçiler hala onun nasıl göründüğü üzerine yazılar yazar ve tartışırlar. O dönemdeki rakipleri onu neredeyse bir canavar, ciddi anlamda çirkin bir kadın olarak betimlerken modern televizyonda güzel olarak yansıtılır; the Tudors televizyon dizisinde onu Natalie Dormer canlandırmıştı. Venedikli bir diplomat 21 yaşındaki Anne için “Dünyadaki en güzel kadınlardan biri değil, orta halli, koyu renk tenli, uzun boyunlu, geniş ağızlı, görece düz göğüslü, ama siyah ve güzel gözleri var,” demiş.”


Henry VIII

Henry VIII

“Kötü şöhretli Henry VIII, Tudor Hanedanlığı’nın ikinci kralıydı ve 1509’dan 1547’ye kadar İngiltere Kralı oldu. Barberini Corsini bu resmi tanımlamak için diyor ki, “resimdeki öznenin ön cepheden pozu, lüks kıyafetleri ve mücevherleri ve doğrudan resme bakan kişiye yönelmiş gözleri Henry’nin ihtişamının ve gücünün canlı bir göstergesini sunar.” Nathan aynı zamanda sanat ve el işleri konularında da deneyimli. Her zaman için fotoğrafçılıkla ilgilenmiş, aynı zamanda resimler de çizip boyamış ve hep bilgisayarlarla içli dışlı olmuş. Hatta küçük bir çocukken bile bilgisayarını her zaman yanında taşırmış. “Sonuç olarak geleneksel sanatı teknolojiyle harmanlamaya başladım ve bence bu benim için doğal gelişen bir adım oldu. Bu sayede VFX ve animasyonla alakalı bir kariyerim oldu,” diyor. Nathan sanat yapmakla ilgili en sevdiği şeyin yapım aşaması olduğunu belirtiyor. Onu heyecanlandıran şeyin varılan hedeften ziyade yolculuğun kendisi olduğunu da söyleyebilirsiniz, gerçi bitmiş işi görme konusunda da hevesli. Ve GANlar (generative adversarial networks- üretken çekişmeli ağlar) ve yapay sinir ağları son derece yeni teknolojiler oldukları için, Nathan ve onun gibi birçoklarının yolculuğu daha yeni başlıyor.


Henry VII

Henry VII

“Bu gördüğünüz Henry VII, Tudor Hanedanlığı’nın kurucusu, İngiltere Kralı ve İrlanda Lordu. 1509’da öldü.”


Kraliçe Elizabeth I (Gençliği)

Kraliçe Elizabeth I (Gençliği)

Söylenilene göre bu resim Elizabeth’i 1546 yılında, 13 yaşındayken gösteriyor. Resim Elizabeth kraliçe olmadan önce yapılmış ve şimdilerde Windsor Kalesi’ndeki Kraliyet Koleksiyonu’nun bir parçası.


Mary Tudor

Mary Tudor

“İnsanlar Mary Tudor’a Kanlı Mary de derler. Bunun nedeni Mary’nin saltanatı sırasında protestanları sapkınlık suçuyla kazıklarda yakmasıydı. Mary’nin de babası Henry VIII ve annesi Aragonlu Catherine.”


Edward VI

Edward VI

“Resimde gördüğünüz bu genç adam Edward VI, kendisi Tudor Hanedanlığı’nın üçüncü kralıydı ve Henry VIII’den tahtı devralarak 1547’den 1553’e İngiltere Kralı oldu. Babası az önce de belirttiğim gibi Henry VIII’di ve annesi ise Jane Seymour’du.”


Kraliçe Elizabeth I (Yaşlılığı)

Kraliçe Elizabeth I (Yaşlılığı)


George Washington

George Washington


Kraliçe Elizabeth I (Orta Yaşlı)

Kraliçe Elizabeth I (Orta Yaşlı)

Bu resimde Kraliçe Elizabeth’in 40 yaş civarında olduğu tahmin ediliyor ve rekreasyon fotoğraf da 1575’teki “Damley Portresi”nden ilham alınarak yapılmış. Bu portre Ulusal Portre Galerisi’ndeki koleksiyonun bir parçası.


Anne Boleyn

Anne Boleyn